Header image  

 

John Mulder

 
  HOME ::
   
 
John Mulder
large product photo   (Solo) Gitarist

Op mijn 15e kreeg ik van mijn oom een half voorbereide body voor een electrische gitaar. Hierbij de boodschap " doe er maar wat mee". Met een boekje in de hand voor het bouwen van een hawaiangitaar ben ik een hele poos bezig geweest iets van een electrische gitaar te bouwen. Tja, en dan leren spelen. In die tijd was er een zogenaamde klavarscribo methode ontwikkeld. Een voorloper van de huidige TAB methode. Op deze gitaar hield ik dat vol tot les 3. Toen begonnen de accoorden en ik kwam erachter dat ik de snaren te dicht op elkaar had zitten.

Mijn eerste echte gitaar heb ik toen gekocht via een postorderbedrijf. Een Egmond Kansas. Mijn gitaarspel heb ik ontwikkeld door veel samen te spelen met vrienden uit de buurt. Zo rond mijn 18e begonnen we een eigen bandje "Black Feet". Vier vrienden die allemaal net een instrument hadden en muziek wilden maken. Ik leerde er sologitaar spelen omdat ik iets beter kon spelen dan Rob die de rol van slaggitarist op zich nam. Bennie had een drumstel gekregen van zijn vriend die ging verhuizen. Tony wou ook meedoen maar dan moest hij maar een basgitaar nemen want dat miste we nog. Er kwam geen les aan te pas, maar door dagelijks te repeteren en experimenteren kregen we de instrumenten toch aardig onder de knie. Pas veel later leerde ik hoe de toonladders heetten die ik uitgevogeld had.

Later heb ik in diverse rockbandjes gespeeld in de omgeving van Arnhem. (Xerox, Virgin). Na beroepsmatige omzwervingen kwam ik in Groningen terecht waar ik in contact kwam met Koos en zijn band, destijds Smit en de Grote Namen. Na diverse ontwikkelingen is hieruit de huidige formatie van De Smit ontstaan. Ook binnen deze groep is gewerkt met diverse stijlen. Vanuit cabarateske muziek langs rock en blues, ska, funk stijlen. Momenteel zijn we beland bij de rockabilly en surfachtige klanken. Maar... als basis altijd eigen composities van ons samen en de eigen teksten van Koos.